Hajósi Barokk Kastély

Állandó és időszakos kiállítások. Reprezentatív rendezvényhelyszín.



Bemutatkozás:

A barokk stílusú hajósi kastély Bács-Kiskun megye legrégebbi, a Dél-alföldi Régió második legrégebbi kastélya, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve is az egyik legjelentősebb épület az Alföldön.

Az 1998 óta üresen álló, folyamatosan pusztuló kastély turisztikai vonzerővé fejlesztésére a tulajdonos Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2008-ban EU-s pályázatot nyújtott be, amelynek elnyerését követően egy év alatt teljesen helyreállították, és új, turisztikai funkcióval töltötték meg az épületet.

A fejlesztésekkel kialakításra került a kastély családbarát, látogatóbarát, interaktív szolgáltatásainak köre, valamint megvalósult az integrált látogatómenedzsment-rendszer és az akadálymentes látogatás lehetősége. Állandó és időszakos kiállítások létesültek, az előcsarnokban elhelyezésre került egy ajándékbolt, amelyben a Kalocsai Kistérségben előállított jellegzetes termékek is megvásárolhatóak a kastélyhoz kapcsolódó ajándéktárgyak mellett. A 21. századi látogatói elvárásoknak megfelelő kertkapcsolatos kávézó-cukrászda is kialakításra került, a turisztikai információs pont (érintőképernyős terminállal) a régió nevezetességeit és rejtett értékeit mutatja be. A szórakoztatva tanítást a kiállításokon az érintőképernyős interaktív terminálok biztosítják, amelyekhez nagyméretű LCD-monitor is csatlakozik a csoportok kiszolgálása végett. A jelentősebb programok, rendezvények korszerű technikai hátterét projektor és hangosító-berendezés biztosítja, a vendégek kényelmét ruhatár is szolgálja. A barokk kori főpapi életformát idegenvezetők mutatják be sokrétűen, főként az érdekességekre felfűzve, ily módon a látogatók teljes keresztmetszetet kaphatnak arról az életről – szokásokról, napirendről, ételekről, tárgyakról, jeles eseményekről stb. – amely a 18. századi kastélyban zajlott. Az épület 18. századi barokk kertje utóbb átalakításra került, majd elpusztult, ezt a barokk kert napjainkban ismét eredetihez hasonló formájában látható.


A LÁTOGATÓKÖZPONT KIÁLLÍTÁSAI:

1. Állandó kiállítások
1.1. Barokk kastélyenteriőrök (díszterem, szalon, dolgozószoba, hálószoba)
1.2. Főúri vadászat a kalocsai érseki uradalom hajósi kerületében
1.3. A hajósi szentbúcsú sokszínűsége
1.4. Szőlőkultúra és borászat a Homokhátságon
2. Időszaki tárlatok
2.1. A régióban élő művészek, illetve a megyében működő alkotótelepek tárlatai (Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelye, Nemzetközi Kerámia Stúdió, Veránka-szigeti Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótelep stb.)
2.2. A megye testvérmegyéinek, nemzetközi partnerszervezeteinek a bemutatkozó tárlatai – (Hargita megye (Erdély), Fehér megye (Erdély), Vajdaság (Szerbia), Vienne megye (Franciaország), Padova megye (Olaszország), Schwarzwald–Baar járás (Németország).
3. Egyéb látnivalók
3.1. „Titkos alagút” – a barokk kori melléképület alatt feltárt kút, és a hozzá vezető föld alatti folyosó
3.2. Lépcsőház (műmárvány, stukkódíszítés, faragott kőkorlátok)
3.3. A barokk kori kéményrendszer bemutatása (eredeti formájában maradt fenn)
3.4. Barokk kert


RENDEZVÉNYHELYSZÍN, RENDEZVÉNYEK SZERVEZÉSE:

Kastélyunk különböző kulturális rendezvények, konferenciák, ünnepélyek, esküvők megrendezésére reprezentatív helyszín. Szívesen leszünk házigazdái élete jeles eseményeinek, melyek fényét a rendezvény minden igényt kielégítő megszervezésével és teljes körű szolgáltatásainkkal emeljük. Biztosítjuk különféle konferenciák, értekezletek tárgyi feltételeit (nagyméretű LCD kijelző, projektor, mikrofon, kihangosítás); lebonyolítjuk az előadások előtti/utáni állófogadásokat (szép idő esetén akár egyedi tervezésű barokk kertünkben). Több napos konferencia esetén minőségi szállást szervezünk.

Lehetőségek:
- Kulturális rendezvények (előadóművészek, zenekarok, tánccsoportok, helyi népi különlegességek)
- Közintézmények, vállalkozások, magánszemélyek alkalmi rendezvényei
- Esküvő, aranylakodalom, keresztelő, eljegyzés, évfordulók, ballagás
- Alkalmi fotózás, videózás
- Állófogadások
- Könyvbemutatók, zenei rendezvények, előadói estek.




vissza a kereséshez >>





A képek rákattintással kinagyíthatók

Elérhetőségek:

Cím:

6344 Hajós, Jókai u. 2.   térkép>

Telefonszám:

06/78/504-006, 06/78/504-007

Fax szám:

06/78/404-079

E-mail cím:

info@hajosikastely.hu

Weboldal(ak):